Diego Rivera

Nu stiam ca pe 8 dec 1886 s-a nascut Diego Rivera, dar cum am intrat pe google am observat pictura comandata de familia Rockefeller. Pictura care avea sa fie distrusa inainte sa fie finalizata, starnind un adevrat scandal mediatic datorita caracterului explicit "revolutionar", bolsevic. Nu situ daca google stie asta, si daca nu celebreaza cumva simbolic si "caderea comunismului". Sa nu intram insa in teoriile conspiratiei.  

Marele artist mexican e cunoscut si datorita Fridei Kahlo, si mai ales povestii de dragoste, mitului ce s-a creat in jurul lor. (Vezi mai mult in postul "Revenind La Frida). Cu toate asta, transferul de faima la inceput a fost invers. Diego era un artist consacrat in toata lumea, avand multe comenzi de la oameni importanti cum ar fi Rockefeller. Frida pe atunci era necunoscuta. Sau era cunoscuta doar de Diego, care de la primul tablou a descoperit in ea genialitatea spunandu-i ca "eu picteaza ce vad, dar tu picteazi cu inima". Cu toate astea, Diego Rivera nu i-a fost doar iubit, dar si mentor. Nu se poate sa nu se observe influentele maestrului in picturile Fridei.

Ambii au fost atrasi de traditiile poporului mexican. De noaptea mortilor, de simbolism, crini, cu influente suprarealiste pe alocuri, de picturile primitive, murale. Mult timp Frida a stat sub umbra maestrului, ca abia foarte tarziu sa se desprinda, prin tablourile de maturitate. Iata lucru scos in evidenta chiar si de google. In dreapta din colt, jos, este chiar Frida imbracata in verde si rosu, costum national, privind la tabloul care incepe sa prinda contur din penelul lui Diego. Langa ea, o alta femeie, care dupa parerea mea este tot Frida, simbolizand cele Doua fride din tabloul ei de mai tarziu. Cea din America, si Frida in costum national, cea din Mexico. Doua perioade ale marei artiste. Cred ca ideea de a celebra un cuplu, e geniala, caci dragostea, prietenia, si influentele nu pot fi gandite separat cand ne referim la picturile celor doi.

Imi place de data asta sa inchei asa auster: Diego Rivera a fost, este si va ramane unul dintre cei mai mari artisti ai timpului.

Niciun comentariu:

Mari consumatori de arta si miere