nostalgia originilor

Paul Delvaux
Astia de scriu horoscopu se pricep si la interpretarea viselor, mai nou. E ca si cum as asculta o melodie pe youtube despre toamna, iar daca in versuri apare de trei ori "ploaie", trebuie ne-aparat sa apara si trei imagini cu o "umbrela". Specialistii astia de prezinta horoscopu cred ca daca visezi ca mergi in public dezbracat, inseamna ca n-ai suficienta incredere in tine. Eu cred ca-i frica de a fi castrat, e mai mult un complex Eudipian, decat un complex ce tine de "stima de sine" si de incredere. Iar la femei, din contra, dorinta de a merge dezbracate ar insemna mai de graba incredere in propriul corp. Desi interpretarea assta nu se bazeaza pe nimic. Jung zicea ca daca in vis iti apare mama, aceast lucru nu face trimitere in mod direct la mama biologica. In plus, nu toate visele au o intrepretare. Poti visa ca zbori si sa ai probleme cu inima. Sau poti avea cosmar din cauza ca e prea cald in camera. Tocmai asta-i dovada ca incostientul raspunde mai intai la fricile biologice, apoi cele imaginate, urmand cele care tin de incostientul colectiv, culminand cu revelatiile.

Tinerii din poza mi se par mai mult niste arieni. O nunta cosmica, un paradis pierdut, o stare originara in care oamenii erau imbracati "doar in slava lui Dumnezeu". Adolescenta fiind varsta intoarcerii, ca si miscarea hippie. Toti din poza par a fi "imbatraniti" si cu fete schimonosite. Sunt niste "specialisti" care nu inteleaga aceasta noua "aparitie nocturna". Vor sa-i analizeze in laboratoare cu visele lor. Apoi "cuconetul" cu palarii si haine complicate, simbol al conservatorismului, nu participa. Adolescenta de cele mai multe ori este considerata o varsta de trecere la maturitate, o varsta pur psihologica ci nu una artistica. Dar eu cred ca adolescenta e o varsta a creativitatii prin excelenta, chiar daca mereu a fost repudiata. Chiar adolescenta noastra este de cele mai multe ori aruncata in camerele obscure ale incostientului. Daca a fost una de negare, puternica, nu vrem sa ne aducem aminte prea des. O incadram la acea perioada nefasta din viata cu agnee pe fata. Atat de mult s-au aplecat specialistii sa inteleaga varsta adolecentei, incat au redus totul la psihologic si biologic. Dincolo de obsesii, impotriva acestui reductionism protesteaza Paul Delvaux in tabloul sau nocturn.

Un comentariu:

Baldovin spunea...

Visele sunt vazute in doua feluri. 1 traditional-- dupa care sunt mesaje divine sau urme ale orbecaielilor sufletului; 2. modern dupa care visele sunt produse ale mintii. Primul constituie religia si astrologia. Cel de-al doilea- psihologia. Iata ca horoscopistii nu au indelicirea asta de azi de ieri. Interpretarea viselor si a iitorului a constituit interesul principal al astrologiei din cele mai vechi timpuri