Motivul Sanului

Gala S Dali 

Gala, pentru Salvador Dali, a fost mai mult decat o femeie. A fost muza lui, echilibrul, ingerul pazitor, asa cum nu de putine ori declara insusi artistul. A fost femeia care l-a facut barabat si l-a salvat de la nebunie. Pentru Dali, Gala reprezinta de fapt intoarcerea la pantecul mama. O femeie puternica era tot ce avea nevoie un artist egocentric, cu tulburari de personalitate asa cum era geniul lui Dali. Stiindu-se iubit si acceptat asa cum este, a putut sa se afirme in operele sale cu incredere. Gala l-a ajutat sa se desprinda de familie si de sub tutela tatalui autoritar (ale carui portret il schita in linii psihologice severet).

Artistii mereu au trait dincolo de moralitate marile iubiri ale vietii. Si ma gandesc aici la un alt cuplu, Frida Kahlo si Diego Rivera. Ei bine, pentru un artist, ca sa iubeasca si sa se regaseasca, atat in opera cat si in viata sa, trebuie sa indrazneasca sa descopere sanul femeii. Iar la randul ei, femeia prin san isi descopera  maternitatea. O regaseste mai bine zis. Bineinteles, aici e mai mult decat o relatie de iubit si iubita. E mai mult decat o relatie de cuplu si o iubire sanatoasa. E o dragoste maternala dublata de complexul lui Eudip. Dar hei, ce conteaza atat timp cat dragostea nu tine cont de linistea calduta a caminului? 

Dali putea sa picteze prea bine un nud. Portretul in mod explicit lasa un san la vedere si acopera altul. Ca acele femei care alapteaza. Portretul e destul de realist. As putea spune chiar monoton. Nu idealizeaza frumusetea femeii. Cel putin nu frumusetea e motivul principal, chiar daca sanul este din punct de vedere estetic, frumos. Mainile, Gala fiind cu 9 ani mai mare decat Dali, bratara, camasa, toate acestea ma duc cu gandul la o femeie puternica, sigura de farmecul ei, dar cu o personalitatea covarsitoare. O personalitate care ar putea sa faca dintr-un om nesigur, un artist excentric. Dintr-un barbat slab si fricos, ar putea sa faca un presedinte de tara. 

Pentru Dali nu conta aventurile ei amoroase, ea a fost singura femeie din viata lui. Cum nici pentru Frida Kahlo nu a contat relatiile extraconjugale ale lui Diego. Desi suferea, dragostea lor avea radacini inconstiente. Pentru ca in dragoste imaginea dezirabila nu mai coincide de mult cu cea reala. Gala era sanctificata inca de la primele tablouri. Atat de departe a ajuns Dali in opera sa cu divinizarea Galei, incat o putem identifica in unele tablouri cu Fecioara Maria, cu Libertatea si descoperirea Americii, cu Leda, etc. Pentru Frida, Diego era "ratiunea" simbolizata printr-un ochi iluminist pictat pe frunte. Motivul sanului, fara indoiala are legatura cu maternul. Motiv care apare destul de des in tablourile artistilor. 

Artistii sunt niste oameni mereu legati de mama, oameni sensibili. Paternitatea tine mai mult de politic, de arta razboiului. Masculinul isi inhibia agresivitatea in arta. Sau incearca sa o regaseasca. Cel mai bun exemplu ar fi Iacov si Esau. Legendarii gemeni din care se trag cele 12 triburi ale lui Israel. Unul era pe langa fusta mamei, altul era cu vanatoarea. Primul era cioban (indeletnicire pasnica), era span, fara par pe piept, pe cand celalat era vanator, paros ca un urs. Pentru ca doar asa tatal sau orb ii recunostea pe cei doi. Iacov era sub protectoratul mamei, celalalt era primul nascut, deci favoritul tatalui. Dar iata ca arta prin viclesug are intaietatea in fata razboiului. Caci prin arta se castiga inima. Prin arta, nu prin razboi se cucereste o femeie. (Pentru mai multe vezi postul Politic vs Artistic)

Pentru Dali, femeia reprezinta linistea pantecului. Femeia e "pamant fagaduit de ceruri cu turme, umbra si bucate", spice de grau, dar e si moramant. Frica de moarte si spaimele sfarsesc toate in pantecul femeii.Poetul se roaga in Catre Galateea sa fie nascut, dar nu din mama cum credea Nicodim, ci din dragoste, din iubire care-i o altfel de nastere, caci omul se naste greu... Acolo, isi gasesc linistea apele repezi si tulburi, in campiile manoase, unde apele dulci se unesc cu marea. Sanul descoperit al femeii ma duce cu gandul la "mama pamant" (Vezi Klimt). Laitmotiv intalnit la cele mai vechi popoare, la diferite culturi si triburi. Instinctiv, in Gala se declanseaza maternul, protectia, grija, nevoia de a ingriji si de a alapta. Numai ca toate aceste instincte bune nu se concretizeaza prin nasterea unui copil.

Dali va  ramane copilul Galei cum Diego va ramane copilul Fridei. Lucru evident in acest tablou. Se observa atat "mama pamant", maternul si Diego un prunc in bratele Fidei. Este oare aici un complex al Electrei, dorinta de a castra? Inclin sa cred ca Nu, pentru ca nu-i vorba de gelozie... Artistii traiesc amoral. Nu e o conditie necesara. Dar cu siguranta arta e masura echilibrului fiecarui artist. Echilibru simbolizat aici prin sanul Galei. Prin acest tablou Dali imi spune un singur lucru: Uite la ce liniste am atins, priveste sanul!

Catre Galateea:

Îţi ştiu toate timpurile, toate mişcările, toate parfumurile
şi umbra ta, şi tăcerile tale, şi sânul tău
ce cutremur au şi ce culoare anume,
şi mersul tău, şi melancolia ta, şi sprâncenele tale,
şi bluza ta, şi inelul tău, şi secunda
şi nu mai am răbdare şi genunchiul mi-l pun în pietre
şi mă rog de tine,
naşte-mă.
12 comentarii:

Anonim spunea...

Galasunteuiubitulmeu..

Anonim spunea...

panalacer..

D.M. spunea...

Sieuteiubescpanalacer.iubitamea.

Anonim spunea...

siinapoi..

D.M. spunea...

si..inapoi. inapoi...cand va fi inapoi.

Anonim spunea...

"Due caratteri diversi
prendon fuoco facilmente
ma divisi siamo persi
ci sentiamo quasi niente
siamo due legati dentro
da un amore che ci dà
la profonda convinzione
che nessuno ci dividerà.

Fra le mie braccia dormirai
serenamente
ed è importante questo sai
per sentirci pienamente noi
un'altra vita mi darai
che io non conosco
la mia compagna tu sarai
fino a quando lo vorrai "

Anonim spunea...

http://youtu.be/850GNbWvk20
iubitulmeu

D.M. spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=UVG1hrn5sGs
just another part of me

Anonim spunea...

whatdoyouwant?whatdoyouwant?

http://youtu.be/6Q3wmx8EBVk

D.M. spunea...

Eu vreau sanul femeii.

Anonim spunea...

http://youtu.be/2xGrNhTDlDY

D.M. spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=OEjley5HKBE

Mari consumatori de arta si miere