Despre cultura de tip fast-food.


In ultima vreme, asist la ceva spectacular. Si nu-i vorba de o ploaie de meteoriti, ci de noua tendinta in "cultura". Daca inainte pe facebook se posta muzica, acum mai nou sunt postate citate celebre sau mai putin celebre, vorbe de duh ale unor oameni cunoscuti sau mai putin cunoscuti.  Imi place fervoarea si moda asta intelectuala. Ma duce cu gandul la teoria sincronicitatii a lui Lovinescu si la cartea Hannei Arendt, Intre trecut si viitor. Chiar daca multe sofisme sunt scoase din context si lipsite de continut, ca acele versete biblice, important e ca suna bine.

Iata, de la epoca Gutenberg ne intoarcem la epoca orala. Aforismele sunt un fel de vorbe din popor perpetuate din genom in genom .  (Genomi, acei oameni care au rolul de medii prin care se propaga cultura si anumite idei). Nu-i nici un ton ironic aici. Cultura rezista tocmai datorita acelor idei care au izbutit sa se impuna in timp, si pentru asta a fost nevoiede  de mintile sterile si mediocre, de pedagogi si de jandarmi. Vezi postul. Ca sufoca valorile si accepta non-valorile, anumite idei supravietuiesc numai datorita maselor. Pentru ca prin aforismele lui Blaga tot mai exista o sansa sa se ajunga la Trilogia Culturii.

*** 
Hannah Arendt spune ca filistinul a început să fie „prea mult interesat de toate aşa-numitele valori culturale”. De fapt, acestuia îi lipsea tocmai dezinteresul artistic, căci operele culturale devin „mijlocul unui rafinament social şi al statusului acordat lui”. Ei au creat o clasa de oameni interesati de acele obiecte culturale care le dadeau un statut. Facand o paralela cu teoria lui Lovinescu, pentru a ajunge la o cultura mare mai intai trebuie sa trecem prin faza de imitatie. Astia sunt filistinii. Noi suntem in faza de kitsch cultural. Arzand etapele, avem totusi speranta ca vom ajunge si la adevarata cultura, ocolind vechea disputa a formelor fara fond.
***

Niciun comentariu:

Mari consumatori de arta si miere