Dincolo de timp


The painting is "Mill on a River" by Claude Lorrain 1600

Sunt mai multe feluri de a intelege si inca infinite de a simti. Iar eu sunt convins ca daca nu am organ pentru Richard Wagner, e numai datorita experientei mele de viata, in care contrariile exista numai spre a se anula. Nimic nu ma sperie mai mult decat muzica lui Richard Wagner. La polul opus ar fi Mozart, el si pajistea cu miei. Wagner e malefic. E posibil ca eu sa nu integrez aceasta latura a mea, Machiavelica. E posibil, zic...Cand ascult Wagner ma apuca o anxietate, de sfarsit al Lumii. Wagner se intinde, ca norii de furtuna la orizont, niciodata nu transcede.

De fapt nu pot sa ascut Wagner. Niciodata n-am putut sa duc o piesa pana la final. Si la Ceaikovski exista aceasta razvratire,dar ea parca are forma unei spirale, se impleteste cu beatitudinea, e geniala. Vivaldi inseamna leganarea unei frunze, cand se desprinde de copac.Chopin, da, el stie prea bine cum e sa te prinda dimineatile pe suprafata apei. Bach, lumini si umbre, te trece pe brate suave pe sub copaci, cu soarele printre frunze. Numai Geroge Enescu, Menuhin si poate Yo-Yo Ma au fost facuti sa-l cante pe Bach. Orga insa a ramas neatinsa, in perfectiunea Tocatei. 

De ce Yo-Yo Ma? E posibil ca Bach sa fie atat de atemporal, atat de universala? Ce stie un asiatic despre luptele unui om care a trait in plin apogeu al culturii crestin-catolice? Ce stie acest om despre luptele lui Bach? Asta ma face sa cred inca o data ca arta e o forma de cunoastere, ci nu doar o forma de comunicare. Asta ma face sa cred ca Bach e atat de universal incat orice om de pe fata pamantului s-ar prabusi la primul acord. Cum ai mai putea sa traiesti dupa ce ai auzit muzica zeilor? Tot ce ii ramane unui astfel de om e sinuciderea din entuziasm(E. Cioran) 

Bach e convalescenta. Daca si tie ti s-a intamplat sa vrei sa strangi pumnul si nu ai putut, atunci asta e Bach.
L-ai simtit, ti s-a descoperit esenta Omului. Nu stii ce forte te parasesc, ce viata ramane in carnea ta, inca plapanda. Ce spin ar putea sa te ucida. Atunci ramane numai acest suflu in tine, viata in plenitudinea fiintei. Iar trupul ramane pentru sine trup, paralizat in vointa de putere. Ramai cu bratele intinse, ca venele sa se intinda pe sub pielea ta si sa te umple de aceasta vitalitate fara putere, si vor creste capilare, si vei prinde radacini. Iata, Bach e asexual, caci el vine ca intr-un postludiu, cu o forta consumata intr-un alt tip de contrarii. Bach e omenescul pe culmile beatitudinii. Bach ramane visul lui Dumnezeu, extaz muzical.

 Pictura lui Claude Lorrian din clipu audio e reprezentativa pentru muzica lui Bach, inspecial Suite No. 6 in D major, BWV 1012 de la ora 1:43:29. Vorbeste despre imaginarul in care a putut sa fie creata o asa muzica si ne trimite la Istoria Piesajelor.

Niciun comentariu:

Mari consumatori de arta si miere