Al treilea cant. Pantecul femeii.

Peter Rubens &  Gustave Klimt

Asocierea e intamplatoare. S-a nimerit sa fie poza sub poza in acelasi folder si asa am observat cat de mult seamana cele doua picturi. Probabil, sigur, criticii de arta au fost inaintea mea, lor nu le scapa nimic. Dar eu o postez ca pe o descoperire. Nu se putea ca lui Klimt, cel care stie ce inseamna femeia, sa-i scape asa frumusete, corpolenta aproape transparenta, picioare nascatoare de dumnezei, sangele din pulpele reci, incolacite in jurul gautului ca un sarpe de apa intr-o zi torida de vara. Eu de-aia ma rog...

Toate ca toate, dar mie imi place voluptatea, carnea din tabloul lui Peter Paul Rubens. Ca femeia e Femeie cum marea e Mare, iar barbatul gandeste cum femeia sade...Astazi, femeile au burta, uneori si stomac,  insa atat de putine femei au pantece...Eu cand vad barbati bogati fara zece copii imi vine sa rad...atat de caraghiosi imi par. Tatal meu de zece ori a procreat, nu din spaima, ci din vointa asta de putere a omului politic. Bineinteles, zece din doua neveste iar mama il ameninta ca moare, sa-si mai ia o nevasta si sa mai faca zece.


5 comentarii:

Unknown spunea...

Danae, iubita de Zeus care s-a transformat in ploaie de aur si a cuprins-o noaptea dormind in iatac.

Unknown spunea...

De obicei femeia lui Klimt doarme sau e ametita, e cuprinsa de propriul ei corp, suflet si instinct, invaluita de extaz si stralucire.

David spunea...

ploaia de aur presupun ca e simbolul orgasmului.

Unknown spunea...

Prin Zeus, tatal multora, care a iubit femeia, in felurite moduri si timpuri. El a fost si ploaie si lebada si taur si vultur; uite unde este comparatia dintre cele doua, Rubens a pictat-o pe Leda, iubita de Zeus care se transformase in lebada, iar Klimt pe Danae, iubita-n aur, mama lui Perseu.

David spunea...

Irina, sunt foarte interesante completarile tale la post. Eu chiar nu ma gandisem la asa perspective. Ai dreptate.