Imagini ale puterii

Iustinian. 548 Mozaic San Vitale, la Ravenna


Imaginea asta ma duce cu gandul la campaniile politicienilor nostri, ca tot vin alegerile. Iese Staff-ul in centru cu viitorul presedinte. In jurul lui frumos aliniati, de la importanta lor descrescator, in stanga si dreapta. Camerele de filmat, si microfonul. Mesajul e clar. Nu suntem singuri, avem alaturi de noi, in drepata poate poporul, in stanga poate specialistii. E adevarat ca astazi specialistii, acest mit al specialistului, a luat locul clericilor de alta data. In ambele cazuri ei "aduceau pacea, prevestau crizele si bunastare, prosperitate". Specialistii vor salva lumea de la inundatii si de la catastrofe naturale, si de la criza petrolului. Specialistii vor gasi scuze pentru o deprsiune economica. 

Iustinian nu doar ca vine pe un gol de putere (nu mai e Cezar), dar profita de noua zeitate care si ea venea pe un fond mai vechi. Imperiul sufera din cauza ruperii in doua. O miscare foarte ingenioasa. Iustinian se floseste de un transfer de imagine, de la divinitate la Imparat, ca institutie. Mai mult, aceast mozaic de la Ravenna, se umple de semnificatie prin tot ceea ce inseamana imaginarul colectiv. Sunt sigur ca au fost destui scandalizati de curajul lui Iustinian. Insa pentru mase, pentru popor, care cunosteau bine codul acelei vremi, asta inseamna un Imparat cu puteri absolutiste. El preia rolul de inlocuitor al lui Dumnezeu pe Pamant. Sau daca nu cel putin pe al lui Petru, caci imparatul e ctitor de biserici si el detine cheia. Ca si astazi, politicienii inagureaza, scoli, spitale, autostrazi, piste pentru biciclisti, parcuri pentru toata lumea, si multe alte lucruri bune. Iata, ca si politicienii in campanie, si Imparatul Iustinian este sustinut in spate de Fapte, adica de arhitectura, adica de biserica pe care consolidat-o. 

Oamenii simpli intelegeau codul, stiau sa citeasca un mozaic sau o pictura. Nu aveau nevoie de Istoria Artei sau cunostinte prea bogate. Vestimentatia imparatului insemana un cod. Vestimentatia clericilor. Astazi nu oricine ii recunoste. Iata, codul este de fapt discursul. Ce fel de discurs vrea sa tina Imparatul? Daca ati observat, un detaliu foarte important. In imagine sunt 12 personaje. Nu intamplator preia imaginea lui Iisus inconjurat de cei 12 apostoliu. De obicei Iisus era in centru. Ultimile 2 personaje sunt putin ascunse, discursul este totusi subliminal daca vreti. In drepata clericii si "specialistii" care se ocupa de administrare, ei reprezentand puterea administrativa, in stanga puterae executiva reprezentanti de ostasi, iar in centru cea legislativa. Imparatul era Legiuitorul. El leaga si el dezleaga, dupa modelul asa in Cer si pe Pamant. Iar legea e singura care are dreptul asta. 

Mozaicul face parte din perioada de apogeu a bizantului. Nu mai este Pastorul cel Bun. Iisus ia figura Apolinica. El este de fapt Imparat. Nici o urma de suferinta sau de slabiciune. Nici politicienii nu trebuie sa se arate vulnerabili daca vor sa castige cat mai multe voturi in campanie. Problemele de santate ale conducatorilor sunt secrete de stat. Ei trebuie sa vina cu specialistii, un fel de eroi salvatori, si sa asigure pe cei multi ca lucrurile sunt sub control. Lucru care nu e atat de simplu precum pare. E nevoie de mult talent, dar si de o figura Patristica. Insa, cel mai greu ii e puterii de astazi, ca si de ieri, sa se legitimeze. Astazi poporul alege, dar legitimitatea puterii o dau institutiile. Daca o putere, un regim, nu se poate legitima desi are majoritatea, se intampla datorita institutiilor corupte.

Niciun comentariu: