Atahuala YapanuquiMuzica lui Atahualpa, ca si viata, este plina de reveniri, de laitmotive, de intoarceri si regasiri. Nu poate fi un sentiment izolat. Este o muzica fara intrigi. Nu gasesc nici o urma de intriga aici.

In "Pastoral india de la quena" incerc un sentiment de bucurie si nostalgie lipsit de orice incordare. E ceva constant. Ma refer la acel string sweep ce da si timpul povestirii si o bucurie care a fost traita. Adevaratele povesti sunt lipsite de intrigi,  pentru ca ele sunt acceptate asa cum sunt. Adevaratele iubiri sunt lipsite de remuscari, pentu ca ele s-au realizat in alta parte.

De la Danza de la paloma enamorada pana la Jesús, alegría del hombre este voba despre destinul unei vieti.  Se asemana cu acei porumbei dansatori care zboara lin si frumos si dintr-o data cad in piruete libere spre pamant. Cand sunt aproape sa se izbeasca de stanci se ridica si mai sus, mai frumos. Este vorba despre bucuria Omului, o bucurie care nu e numai odhina, o bucurie care cuprinde tristetie, pauzele dintre note.

Acest album are ceva din  orizontul Anzilor, nimic nu se opune la nimic, nici un minus nu se aduna cu plus, cum nici suferinta nu e recompensata de fericire. Sunt sentimente autonome in aceeasi melodie. In viata functioneaza o altfel de matematica. Bucuriile nu se aduna. Tristetile nu se scad. Asa cum omaneii nu se aduna, ei se intalnesc. De-aia zic, muzica asta nu are o singura nota dominanta, nu are o singura stare, nu are fericire nu are tristete. Dar le are cumva pe toate. Are povestea. Si un bun povestitor este un om care a trait mult.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Idontneedyou
http://youtu.be/3UYEZnhnVCg

V. spunea...

D, il stii pe Cafrune? https://www.youtube.com/watch?v=FO1TFkaC2Ws Uite aici o interpretare pe Yupanqui. Un fel de ars poetica din partea omului care a trait mult...

Anonim spunea...

Raspunsuldecincianieneschimbat.theoneandonly,Dali.
Galateea
http://youtu.be/6f8RsnHdUcw

V. spunea...

https://www.youtube.com/watch?v=XC5WUCNFK6Q pe ea o stii?

Mari consumatori de arta si miere