Nu te salva. Nu negocia cu moartea linistea ta.


scena A Tarkovsky

Ultima data te plângeai ca te-am trimis prea repede in lume. Chiar daca ti-ai înțeles demonii, ai luptat cu fricile, si nu te mai speri de umbra ta, iti simti tanara fericire amenințata.

Am sa iti spun ceva! Omul nu cauta fericirea.. El își cauta fiinta. Nu te obosi sa pastrezi fericirea căci scopul omului este acela de a fi. Te naști pentru a deveni, nu pentru a incremeni in fericire.

Tu cauta sa trăiești ceea ce este numai si numai al tau.. Cauta sa trăiești viata fara sa împărțit dreptate peste trăirile tale. Nu le numi bune, deci demne de apreciat pe unele, si rușinoase pe altele. In ziua fericirii fi fericit, dar in ziua nenorocirii gândește-te ca si una si alta fac parte din ceea ce inseamna a fi OM.

Exista unele sentimente de o nostalgie si o Tristețe Plina care te pot împlini mai mult ca extazul fericirii. Căci ele iti releva plenitudinea ființei de pe înălțimi. Privește jos luminile orașului adormit. Si vei înțelege ca omul nu cauta fericirea, dar cauta Esența a ceea ce este.

Vei recunoaște pe acei profeți falsi  prin faptul ca iti vor promite fericirea in zece pași. Autocunoasterea prin mutilare.. Bă chiar iti vor scoate un ochi, cel melancolic, iti vor tăia mana, cea care te duce in păcat, si te vor urca in Olimp. Vei urma cu strictete ritualul celor zece pași in fiecare dimineața de teama sa nu treacă efectul anesteziei.

Traieste-ti tristetile. Nu fugi de ele. Imbratiseaza-le ca pe un frate. Recunoaște in ele sursa fericirii tale. Nu poți imbratisa cu adevărat fiinta ta daca nu ai doua brate. Nu fi zen, nu fi nici fiara. E atât de minunat sa fii om.. Si ce este omul !!

Ai găsit fericirea. Bucura-te de ea ca de un liman. Dar nu te înșela făcând din asta un scop. Pentru ca pana si o statuie din marmura cu ochii incremeniti in timp este mai plină de viata. Nu te salva cu niciun chip. Si nu negocia cu moartea liniștea ta.

Niciun comentariu:

Mari consumatori de arta si miere