Dincolo de argumentMulti spun ca nu sunt religiosi. Insa cea mai mare dovada  a gandirii religioase, acea religie dogmatica, e tocmai gandirea asta argumentativa . E o gandire polara in termini de bine si rau, dar fiind in  sec xxi s-a deghizat in alte forme, Pro sau contra. De fapt, argumentele sunt incurajate si in Universitatile de prestigiu. Nu conteaza ce spui. Ai o parere. Sustine-o cu tarie. Caci oricum totul e relativ. Mai e si prostia aia provenita de la Iluministi. Ca si cum elitele au inventat anumite simboluri religioase doar pentru a manipula masele. Numesc asta gandire progresist-istorica. De tip marxist.

Argumentul, oricare ar fi el, nu se confunda cu adevarul sau dreptatea. Asa ca pentru mine si cei care dezbraca si cei care imbraca sunt la fel. Niste oameni tristi. Stiu ca e greu sa distingi un studiu stiintific de un pur Sofism. E nevoie de putin talent nu doar de inteligenta. Dar ce nu intelegi, pentru ca asa sunt argumentele, se opun unele altora, este ca zarva asta nu te ajuta sa vezi dincolo de argument. Ba din contra. Traiesti intr-un ev mediu intellectual, plin de prejudecati si de judecati. Si cand intalnesti pe unul ca asta, adu-ti aminte ca cei 95% sunt asemenea. De-aia e mare noroc daca vei intalni in viata pe cel care pe langa inteligenta are si har.

La absurd se ajunge numai prin argument. Caci argumentul, fiind mostenitorul dialecticii(protestant), nu poate sa uneasca. El dezbina. Chiar daca fac parte din aceeasi clasa, sa zicem “progresista.” Pentru ca unii vad progresul in a dezbraca altii il vad in a imbraca. Bine, dar daca nu avem argumente, atunci ce va ramane veti spune? Dincolo de argument se afla natura.

Dar si natura se opune altei forme de viata. Caci leul manaca antilopa. Si veti spune ca argumentul naturii este cel al supravietuirii. Da, insa el nu traieste niciun conflict. Pe cand orice ratiune care se opune altei ratiuni traieste in conflict. Asadar, eu spun ca omul daca va trai conform cu natura lui, nu va intra in dileme morale. Va ucide, cu siguranta, pentru ca isi apara natura sa. Va intra in razboi cu alte civilizatii, caci isi apara natura sa. Dar niciodata la nivel argumentativ. Orice argument e dogmatic. Daca privim in natura vom observa ca ea nu e condusa de argumente. Caci traind in spiritul modern, cea mai mare dogma este insasi ratiunea.

Al doilea lucru  dincolo de argument este ceremonialul. Nu poti pune in fata ceremonialului dreptatea. Este drept un lucru pentru ca face parte dintr-un ceremonial. Iar o ceremonie se naste nu intr-o generatie, nici in doua, ci in zece. Prin ceremonie inteleg toata experienta acumulata, atat cea rationala cat si cea irationala si pe care se construieste arhetipul. De aceea nu vom intelege ceremonialul unei religii, unei natiuni, unei culturi sau civilizatii prin argument.


Este bine ca fiecare om sa traiasca conform cu natura lui. Astazi traim mai mult prin argumente. De-aceea tot ce e uman a devenit tot mai abstract si absurd. Adica, compasiunea, toleranta,intelegerea, agresivitatea, instinctul si autoconservarea. Prin argumente se ajunge la lucruri de-adreptul absurde. Caci ratiunea nu poate sa impace contrariile care se afla cu duimul in om. Numai traind conform cu natura putem face asta. Chiar daca vom intra in conflict, va fi unul recunoscut de toata lumea. Un conflict deschis care isi are rezolvarea prin faptul ca se consuma. Astazi suntem in tot mai multe conflicte pe care nu le lasam sa fie, nu le recunoastem sau nu vrem sa le infruntam, pentru ca avem argumentul umanist, rational, etic si moral. 

Niciun comentariu:

Mari consumatori de arta si miere