Noul Socialism Corporatist





Vechi & Nou 


Karl Marx avea dreptate. Dar cei care au aplicat comunismul au greșit. Revoluția nu o face omul ci mijloacele de producție. Ideologia nu trebuie sa primeze mijloacele. Astăzi, mijloacele sunt date de noua revoluția tehnologică. Atunci era revoluția industrială. Dar țările comuniste încă nu aveau mijloacele de producție capitaliste. 

Cu alte cuvinte, marile schimbări au fost aduse nu de om, ci de acele revoluții tehnologice. De la Epoca de piatra la Bronz și pana azi. Pornind de la folosirea uneltelor(arc, săgeata, sapa, plug), după cum observa și Bergson, pana la revoluția tehnologica de azi. Comunismul nu a avut succes pentru ca nu a fost implementat la momentul oportun. El trebuia implementat in cele mai industrializate tari. Marx spera ca va fi adoptat prima data in Regatul Unit.

Noul sociealism va fi impus de mijlocele de producție, ci nu de oameni. Și aici ma refer la revoluția digitala de care incepem sa devenim tot mai  conștienți . Care va crea o societate de asistați social. Depedenți de autoritate. De mijoacele de producție care sunt detinute de cateva corporații. 

Status-Quo va fi mult mai greu de schimbat. Socialismul vine și cu powerness. Cu depedența de autoritate. Revoluția franceza a fost posibila tocmai datorită clasei burgheze care avea capital. Numai prin Capital se poate schimba ceva. 


Așadar noua ordine socială e periculoasa pentru ca va fi aproape imposibil de schimbat. Nu vom avea prin ce mijloace. Fără capital nu exista putere. Burghezia a putut pune sub semnul întrebării Monarhia datorită capitalului și mijloacelor de producție. Noi nu vom detine nici una nici alta. Clasa de mijloc, mica burghezie va disparea. Deja se vede tendinta asta in tarile Occidentale.  Tehnologia e prea complexa ca sa fie “democratizata”. Roboții AI nu se construiesc  in subsolul casei sau in garaj așa cum romantizeaza filmele SF. Tehnologia are nevoie de mijloace financiare enorme. 


Cei care vor deține mijloacele vor fi câteva corporații. Marile companii digitale sunt in top 10, mijloacele de comunicare fiind un lucru esential. Este vorba de computere cuantice de roboti AI care in curând vor depăși inteligenta colectivă. Vor fi super-zei. Văd in socialism o Amenințare la libertățile individuale. Tocmai datorită faptului ca egalitatea nu oferă putere reala individului, ci depedenta de autoritate.  Pentru ca mulțimile prin egalitarism vor fi lipsite de împuternicire, de autoritate reprezentativa. 


Economic vom avea de toate. Și poate chiar iluzia alegerilor. Ca la raft, multe ambalaje de la aceeași companie. Dar din punct de vedere al libertăților vom intra intr-o era întunecată. Una in care vom întreba Zeii ce putem face, ce putem spera, cu cine suntem compatibili și ce sa facem azi sa nu ne plictisim. Corpul va deveni un bun colectiv. Sănătatea ta trebuie monitorizata pentru ca nu mai e a ta, e a tuturora. Intimitatea. Strada. Locuința. Etc. 

Niciun comentariu: