Tolici, Ghenie, Fikl, Maniu, postsocialism

Roman Tolici

Roman Tolici un pictor roman cu origini si influente sanatoase. Daca ar fi sa denumesc un curent in care sa se incadreze i-as zice @postsocialism. Daca nu ar fi atat de balcanic, atat de local prin subiect si atat de nisat, cu siguranta ar fi un pictor interesant. 

. Ghenie nu a vrut sa spuna nimic prin acea placinta aruncata pe fata, nu mai mult decat o paleta cromatica, ce-i drept reusita. Caci asa cum a recunoscut, totul a plecat de la un fapt concret, o bataie cu tort de frisca si ciocolata.
Adrian Ghenie

Gheorghe Fikl face o demonstratie de forta si tehnica. Nu-i e frica de subiecte complexe, de munca si de zeci de ore petrecute in fata tabloului. Ghenie cauta subiectele in afara lui si incearca se le interiorizeze. Lucru asta se vede si in publicul sau, in  cei care colectioneaza tablourile celor doi.

Nicolae Maniu

Nicolae Maniu este un pictor cu o tehnica la fel de elaborata ca si Gheorghe Fikl. Nu doar ca te uimeste prin tehnica si compozitie, dar are si subiect. Pur si simplu munca depusa in fata unui tablou este apreciata indiferent de subiect. Daca vrei sa faci arta, sa devi artist, trebuie sa intelegi ca asta inseamna mai inainte de toate, multa munca. 

Gheorghe Fikl

Oricum ar fi, artistii romani sunt interesanti. Tolici prin postocialismul sau, Ghenie prin paleta de culoare, Maniu prin supraralismul si compozitia lui originala, si de departe Gheorghe Fikl care mi se pare ca le are pe toate. Mai sunt si altii cu siguranta, despre care probabil ca o sa scriu cu alta ocazie daca am timp si chef.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu