Despre adevarul artistic. Eroul.

Don Quijote, Cavalerul Tristei Figuri, si as zice, eu Idiotul 

Te intrebi, unde incepe arta? Arta incepe acolo unde nevoile biologice au fost depasite.  Eroul, atistul si sfantul sunt trei forme de a trai autentic, de a fi in vaful piramidei lui Maslow. A fi erou tine de domeniul absurdului. Eroul este omul constient si lucid. Fie ca traieste, fie ca moare el isi accepta destinul. Tocmai aici e diferenta intre cel care isi da viata din disperare si cel care si-o da din dragoste. Eroul, atistul si sfantul ies din statistici. Ei au spart randurile si s-au afirmat pana in punctul in care barierele lumii s-au rupt, intre eul individual si eul universal. Eroul nu mai e un om al Lumii acesteia. Eroul se afla pe cea mai inalta treapta a virtutii. 

Don Quijote traieste artistic. El e personajul care a reinnobilat sufletul omului. Eroul de la Mancha pare a fi uneori grav, alte ori naiv ca Pacala, poznas ca Nastratin, si da, El Cavalerul Tristei Figuri. Dar nu, nu isi da viata. El moare ca toti oamenii, in pat. Si aici a fost cea mai mare ispita, ca si pentu Iisus pe streasina templului: daca esti Erou, daca esti Mesia, daca esti cine petinzi ca esti, atunci aunca-te in gol. Eroul nu are nevoie de o confirmare. El stie cine este indiferent ca isi duce viata in anonimat sau in glorie, postum cum se intampla. Caci el stie ca orice glorie e fada. Si ca recunoasterea e abia la baza piramidei. 

Nu degeba in folclor ii intalnim pe acei eroi mitici care creaza si recreeaza lumea. Noi si astazi numarm anii, fie ca suntem sau nu crestini, de la moartea primului erou, adica moatea lui Iisus din Nazaret. Cu fiecare erou intemeietoru, lumea se recreaza. Tot ei sunt cei care, prin glasul profetilor, se grabesc sa anunte Sfarsitul Lumii. Da, sfarsitul Lumii acesteia, dupa exemplul lui Nietzsche din "Asa graita Zarathustra." Frica, moartea, a fost biruita de Iisus. Erou arhetipal care se lupta cu fortele intunericului, timp de trei zile. Ceea ce este uimitor, ca acesti eroi sunt dintre oameni. Ei exista, chiar daca imaginarul colectiv s-a indepartat mult de adevarul istoric.  

Si atunci, exista un adevar cu mult mai puternic, ce transcede timpul istoric. Este Adevarul Artistic. Adevarul care da o semnificatie, care il aseaza pe om confotabil in lume.  Il vedem pe Erou un om grav, plin de muschi. Si filmele abunda de eroi salvatori. E in natura omului. Insa eroul adevarat trece neobservat. El nu are o infatisare care sa atraga privirile, daca va ganditi la Don Quijote. El nu e nemultumit de viata lui. Ba inca este un om al timpului. Vine sa-i spuna omului ca traieste ceva mare. Le aminteste: voi sunteti fiii lui Dumnezeu! Sau, eu sunt Don Quijote de la Mancha. Eu sunt un artist!

Niciun comentariu: