Schite si Notite





Platon, primul filosof care ar fi putut dezvolt o metoda asemanatoare cu cea a psihologiei moderne. De ce nu a ajuns totuși la profunzimea sinelui și s-a oprit doar la idei? 


Deconstructivismul lui ar fi putut duce mai de graba la critica metodei științifice. La existențialism. Nu a dus la psihologie pentru ca tot ce era irațional era pus pe seama Zeilor. 

La nivel cultural Hegel are dreptate. Istoria e o sinteza de teze și antiteze. Iluminism vs Romanticism. Progresism vs Anarhism. In ce punct se afla astăzi Istoria? In punctul in care se schimba paradigma. 

Către ce anume? Încă nu e clar. Lupta nu e câștigată nici de nominalistii nici de realiști. Nici de materialiști, nici de idealiști. Inclinată de energiile colective când intr-o parte când in alta. 

Acest dihotomii se regasesc la nivel personal între obiect și subiect. La nivelul relațiilor sociale intre introvert și extravert. La nivel spiritual între bine și rău. La nivel biologic intre emisfera dreapta si emisfera stanga. La nivel politic, intre stanga si dreapta. 

Și aceste contrarii vor exista cat timp ne vom numi Oameni, mereu prinsi in confruntarea dintre bine si rau, dintre umbre si lumini, pozitiv si negativ, creatie si distrugere. Cine va putea ieși oare din labirint? 

Exista însă o punte de legătura care topește totul și care este pura si simpla. Dragostea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu