Zorba Grecului

1. Have you ever seen the sea?
2. Together.
3. Again.
4. I never loved the man more than you!
5. Teach me to Dance.
6. Like Jesus Christ on the Cross with the hands in the air
7. Nothing left.
Zorba Grecului Sabin Popp El Greco Asezare D.M.


E o statie de metrou, sau era, care se numea Timpuri Noi, in ciuda arhitecturii care aminteste de timpurile vechi. Visele oamenilor sunt sintetizate si in arhitectura. Dar e ceva ce nu poate fi prins in forme. E ceva ce nu poate intra in curente artistice bine definite. E ceva ce nu poate fi explicat daca nu ti s-a dat sa traiesti. Numai asa poti face diferenta intre arta prinsa in context si arta mare, dincolo de timp. Un astfel de film artistic fara varsta e Zorba Grecului. E libertatea pe care o propune dincolo de text.  E un mod de a fi. In acest mod de a fi in Lume, eu am descifrat sapte pasi. Poate nu intamplator cifra 7.

In primul rand trebuie sa privesti. Sa ai aceasta deschidere spre Mare. Spre un orizont al zeilor, tipic mediteraneean, grecesc. E vorba de o deschidere , sa ceri : "teach me to dance!" In al doilea rand trebuie se te pinzi in hora cu celalat. E necesara aceasta prietenie. Si cand cazi sa fii prins. Al treilea pas e sa incerci, sa persisti. Caci numai in aceasta persistenta timpul se inmoaie si incepe sa curga. Dupa ce te prinzi, dupa ce treceti impreuna lanul de secara, fara cuvinte, vine si marturisirea. I never loved the man more than you. E ceea ce te lasa sa mori. Sa iubesti inseamna sa lasi omul sa moara. Si dupa ce l-ai scapat din stransoare iubirii tale, atunci poti dansa, liber. Numai atunci vine dansul. Numai dupa ce ai marturisit. 

Ultimii doi pasi sunt inca si mai speciali. Bunul Edu avea o poza pe bog in care Iisus era crucificat simbolic cu mainile deschise. Aceeasi pozitie o are si Grecul in Zorba. Cu mainile deschise. E ultimul gest pe care omul il poate face, caci nimic n-a ramas de neiubit.  Si Iisus a spus inainte sa moara: Nothing Left!  E ceea ce il impaca pe om cu Lumea. Cam la asta se reduce esenta vietii. Sa spui si tu, nimic n-a ramas de neiubit. Crucea, e dansul care puncteaza timpul, un fel de axis mundi. Cand te invarti, cerul se invarte, iar tu esti centrul. Daca in primii cinci pasi e vorba de eliberare, de constrangeri sociale si de alta natura, in ultimii doi, adica 7 si 6, e vorba de Libertatea insasi. 

Niciun comentariu: