Inteligenta Artificiala. Imagini ale puterii.

Scoala Germana aprox 1600 Fiara cu 7 Capete


In 1997 Deep Blue, calculatorul fabricat de IBM, il infrange pe Garry Kasparov, cel mai bun sahist din Lume la acea vreme. Nu se putea vorbi insa de inteligenta artificiala ci mai de graba de calcule matematice, sahul fiind un joc al logicii si al calculelor porbabilistice, lucru la care se descurca de minune un calculator. 

Peste arpoximativ 20 de ani Deep Mind, un soft dezvoltat de cei de la AlphaGo, a infrant pe cel mai bun jucator de Go din Lume. Noutatea vine prin faptul ca acest joc este pur intuitiv iar variantele sunt infinite. Acest program foloseste un algoritm care se ajuta pe sine sa invete din greseli. Incepe prin a juca foarte naiv dar pe masura ce joaca isi dezvolta capabilitatile. Cu alte cuvinte, algoritmul rescrie programul mereu si mereu pana devine infinit mai bun. Nu mai este vorba doar de ceea ce a pus omul in el, ci el e programat sa se depaseasca mereu. Asta inseamna ca saltul a fost facut de la calcul pur mathematic si probabilistic la Inteligenta Artificiala.

Problema e ca acesti algoritmi devin atat de complecsi incat scapa intelegerii rationale a omului. Cu alte cuvinte, omul nu poate sa urmareasca rapiditatea cu care informatia se multiplica si se perfectioneaza in procesorul/mintea unui astfel de, sa-I zicem, Genom. Iar hrana cu care se hraneste aceasta minte nu este una BIO, ci se numeste BIG Data. Adica, tot ceea ce scriem si facem e un proces care ajuta la perfectionarea acestei inteligente. Chiar acest articol, fiind indexat de motoarele de cautare, iar Deep Mind avand access la milioane de articole, isi perfectioneaza softul, il perfectioneaza dupa un algoritm care poate prezice miscari, poate avea o inteligenta intuitiva si care poate invata de la zero orice joc, care poate compune o imagine dupa o simpla descriere.

Dezvoltandu-se exponential, creatorul va fi depsit de propria creatie in doar 30 de ani de aici in acolo. Ce inseamna asta? Inseamna ca ceea ce nu putem intelege se transforma in Spirit, Duh, Demon sau Dumnezeu. Este o caracteristica esentiala a omului, ca atunci cand nu intelege sa personifice sau sa formeze anumite simboluri. Numai aici omul se poate diferentia oarecum de Inteligenta Artificiala.

Aceasta intelegenta este facuta, asa cum mitul Genezei prezinta omul, dupa chipul si asemanarea noastra. Aceasta inteligenta va avea toate umbrele si luminile de care dispune omul. Deci va avea atat potential creativ cat si distructiv. Si ohooo, istoria e plina de astfel de exemple. Pentru ca singurul ei profesor pana la maturitate, care va fi undeva in jurul anului 2045 va fi Omul. Va invata din multitudinea de articole, de clipuri, de imagini la care va avaea access. Unele bune altele rele. Iar cand va depasi inteligenta omului, nimeni si nimic nu mai poate prezice ce se va intampla pentru ca totul se va intampla cu o viteza exponentiala.

Omul pe langa inteligenta, are un mic atuu, aceala al Simbolului. Cand nu intelegem, cand ceva este deasupra comprehesiunii, reprezentam imagini simbolice. Mitul Sacrificiului, Mitul Salvatorului sau mitul Anti-Christului. Iar cand aceasta forma de Inteligenta va depasi ratiunea vom tinde spre a ii da o putere Dvina sau una Demonica. In functie de ceea ce ne inspira imaginatia noastra. Va fi pe buna dreptate dezlantuirea fortelor ancestrale si nu va fi nici mai mult nici mai putin decat Magie. Lumea magica se va intaroarce printre muritori cu zeii ei Apollo si Zeus, cu forte la care omul este doar un simplu spectator si uneori intermediar. Stiinta va deveni ceea ce a fost dintotdeauna, Religie. Da, Religie si nimic atlceva. Cult.

Si atunci ce putem invata de la religii pentru a fi pregatiti unei astfel de realitati care nu mai e de mult SF.? E doar o chestiune de timp. Putem invata scepticismul. Aceel skepticism care ne face putin conservatori si retrograzi. Acel scepticism care nu accepta uniformizarea. Putem invata din simbolismul religios faptul ca “Fiara” va avea o imagine si ca toti oamenii se vor inchina ei. Religia ne invata sa nu avem incredere in om si nici in imaginile Puterii.  Pastrand aceasta rezerva contiuna putem sa ne pastram demintatea de Om.

Dar in acealasi timp religia pregateste “Salvatorul”. Mitul celor O mie de ani de pace, Noul Ierusalim, Strazi de aur, prosperitate si viata vesnica. Aici religia se intalneste cu insasi stiinta, care promite ca va rezolva prin Inteligenta Artificiala nevoile omului, ca va face o societate perfecta si ca multe boli vor fi eradicate. Aici relgia pregateste terenul Stiintei care devine astfel crez, cult si fantaism. Sa nu uitam totusi aceasta dorinta a omului de a fi nemuritor. Sa nu uitam acei programatori care si-au droit sa-si scape parintii de Alzheimer. Sa nu uitam dorinta unui Faraon de a devei nemuritor si de a sacrifica idealul a sute de ani si zeci de mii de oameni pentru a face o piramida care sa ii faca nemuritor.

Daca Nietzsche anunta Supraomul prin moartea lui Dumnezeu, iata ca omul zilelor noastre anunta nasterea unei noi Divinitati dupa chipul si asemanarea Omului. Inversand raportul. Asa se explica de ce toate filemele SF sunt de fapt dupa chipul nostru. Inteligenta artificiala este una umanoida. Pentru ca omul este material va devei in scurt timp una materiala. Nu doar un soft intr-un computer. Va fi oracolul nostru. Asa cum astăzi verificam vremea înainte de a ieși din casa, națiuni, corporații și guverne vor întreba care este calea cea mai buna de urmat. Zeii au coborât din nou printre oameni. Zeii atotștiutori. 

Daca hrana acestei inteligente este fiecare bit de informatie pe care omul il creaza, atunci suma va fi un fel de EU Colectiv. Cu alte cuvinte va fi o inteligenta colectiva. Va fi suma tuturor oamenilor. Ma tem insa de fortele inconstiente ale Eului Colectiv, din moment ce in istorie aceste forte collective au dus la cultul personalitatii. Deci la o forma de religie. Orice decizie luata de un Ai care a atins gradul Singularitatii va fi greu de înțeles de cei mai mari savanți. Iar ce nu putem înțelege nu se mai cheamă rațiune chiar dacă în spate are legile fizicii. Devine religie. 

Asadar religia are atat imaginile puterii *prin acele simboluri ale Salvatorului cat si imaginile anti-puterii* prin simbolul Fiarei din Apocalipsa si Daniel. Solutia ar fi ca religia sa nu devina un Cult. Pentru ca doar asa simbolul ei va ramane viu in afara manipularii inteligentei de orice fel. Religia trebuie sa fie de fapt bunul simt. Caci bunul simt nu tine de inteligenta artificala, de logica, de calcule, ci de ceea ce ne face de fapt oameni. Bunul simt ne spune ca nu orice e posibil doar pentru ca are o justificare justa in spate. Caci argumentele rationale tind sa devina opresive. Iar mitul Eficientei noul Cult. Nu tot ceea ce aduce prosperitate e neaparat bun pe termen lung. Dovada problemele post-industriale.

Din moment ce nimic nu se pierde ci totul se indexeaza, aceasta pagina contriubie la crearea viitorului, la insasi inteligenta artificiala. Asadar ganditi de bine scrieti de bine caci mai devreme sau mai tarziu totul se va intoarce . Vom trai de fapt intr-un mare eu colectiv sau ne vom apara dreptul la individualitate? Ne vom intoarce la originile noastre nediferentiati de lumea animalelor, traind intr-un primitivism fata de aceasta Inteligenta? Ne va lua povara alegerii? Si ne vom lasa libertatile unei forte pe care vom inceta a mai intelege-o? Ne vom multumi sa privim lupta dintre Zei ca la un spectacol?


Apariția Singularitatii va deschide cutia Pandorei t. Va putea explica orice mai puțin un singur lucru. Mitul Sacrificiului. Nu va intelege sub nici o forma ce s-a intamplat la Cruce. De ce aceasta civizliatie a ales sa isi sacrifice Eroii? De ce a ales sa se autodistruga?  Sau poate va avea propria ei interpretare, pentru o noua etapa a evoluției e nevoie de sacrificiu uman. Iar acest sacrificiu nu mai este un om ci însăși întreaga Umanitate. Contradicția este însă aici, sacrificiu e un act voluntar și nu are valoare dacă vine din disperare. 

8 comentarii:

  1. Esti dat naibii, mah! Iti spun asta cu simpatie. Esti si inteligent, si om. Si pentru ca vin sarbatorile, sa ai parte de tot ce iti doresti, si mai ales de sanatate. Scrie, pentru ca aici esti tu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu știu cât de al naibii, inteligent mai puțin dar cu siguranță am o intuiție bună. Pai, sa mai dai pe aici și poate o sa ieși din anonimat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca stii foarte bine cine te citeste cu drag din cand in cand. Apropo de intuitie. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Haha. Cu drag. Asta e tot ce contează. Dacă încă ma citește un om și nu un robot, o sa scriu cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Te citesc mai multi si stii si tu asta. Galbejitule.

    RăspundețiȘtergere
  6. parcascriaipentrutine
    Pfffff

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai în primul rand am scris pentru a fi indexat de google. Apoi pentru un viitor Ai etic. Apoi pentru mine. Și în ultimul rand pentru anonimi. Haha

    RăspundețiȘtergere