Inteligenta Simbolica II




Materialismul dialectic de tip neo-marxist declara ca tot ceea ce nu este verificabil prin metode stiintifice sa fie trecut la capitolul... conspiratii! 

Ei bine, greseala pe care o face este aceea ca nu intelege forta simbolica a imaginilor. Pentru ca un Simbol nu se refera la un obiect, la o realitate concreta (depasind eroare referentialitatii a simbolului corespondenta, semnele, cifre si litere) ci se refera la un concept mental. Ei bine, impotriva acestei logici, neo-marxismul instaureaza ceea ce am cunoscut in comunism ca fiind, cenzura. Arta prin definitie e o conspiratie. Religia, din moment ce crede in viata de dupa moarte este o conspiratie. Hahaha, ce absurd, cine poate dovedi prin metode empirice ca exista viata dupa moarte? Imaginatia reprezinta un pericol, cel mai mare! Asa intelegem de ce arta contemporana a devenit un simplu manifest, militantism si se afla in sfera imediatului, a conceptului, ci nu intru mister si pentru revelare (vezi Blaga).

Pe langa inteligenta Emotionala, IQ, Artificiala, Omul are un mic atuu, inteligenta Simbolica. Cand nu intelegem, cand ceva este deasupra comprehesiunii, reprezentam imagini simbolice. Mitul Sacrificiului, Mitul Salvatorului sau mitul Anti-Christului. Singura forma de a te opune opresiunii este inteligenta Simbolica. Cand Inteligenta practica va depasi ratiunea vom tinde spre a ii da o putere Dvina sau una Demonica, in functie de ceea ce ne inspira Imaginea Puterii. Va fi pe buna dreptate dezlantuirea fortelor ancestrale si nu va fi nici mai mult nici mai putin decat Magie. Lumea magica se va intoarce printre muritori cu Zeii ei, cu forte la care omul este doar un simplu spectator si uneori intermediar. Stiinta va deveni ceea ce a fost dintotdeauna, Religie. Da, Religie si nimic atlceva. Cult. Căci exista o fizica care nu poate fi redusă la legile materialismului (vezi Planck, Heisenber,  Schrodinger). 

Pe de alta parte religia pregateste Salvatorul (Tatucul, Autoritatea). Mitul celor O mie de ani de pace, Noul Ierusalim, Strazi de aur, prosperitate si viata vesnica. Aici religia se intalneste cu stiinta, care promite ca va rezolva prin Inteligenta Artificiala nevoile omului, ca va face o societate perfecta si ca multe boli vor fi eradicate. Aici relgia pregateste terenul stiintei care devine astfel crez, cult si fantaism. Sa nu uitam totusi aceasta dorinta a omului de a fi nemuritor. Sa nu uitam acei programatori care si-au droit sa-si scape parintii de Alzheimer. Sa nu uitam dorinta unui Faraon de a devei nemuritor si de a sacrifica idealul a sute de ani si zeci de mii de oameni pentru a face o piramida care sa îl faca nemuritor. Asadar, sa nu ne mire de ce puterea s-a folosit mereu de imaginile si simbolurile religioase pentru a controla libertatea maselor.

Ce putem invata de la religii pentru a fi pregatiti unei astfel de realitati care nu mai e de mult o conspiratie? Putem invata scepticismul. Acel scepticism care ne face putin conservatori si retrograzi. Acel scepticism care nu accepta uniformizarea. Putem invata din simbolismul religios faptul ca Fiara va avea o imagine si ca toti oamenii se vor inchina ei. Religia ne invata sa nu ne punem toata increderea in imaginile Puterii. Avand aceasta retinere putem sa ne pastram demintatea de Om. Tocmai de aceea adevaratele simboluri sunt Universale. Capata sens indiferent de epoca si cultura in care sunt folosite. Caci nu se refera la o imagine concreta, ci la un concept mental, la un fascicul de semnificatii. Cunoasterea vine pe latura inconstient-colectiva si codifica experientele traumatizante ale istoriei. Fiara va fi identificata cu puterea absoluta, trianica, indiferent de epoca si cultura. 

Daca Nietzsche anunta Supraomul (prin moartea lui Dumnezeu), iata ca Omul anunta nasterea unei noi Divinitati dupa chipul si asemanarea noastra. Inversand raportul. Asa se explica de ce toate filemele SF sunt de fapt dupa chipul nostru, adica antropomorfizate. Inteligenta artificiala este una personificata. Pentru ca omul este material va devei in scurt timp una materiala. Nu doar un soft intr-un computer. Va fi oracolul nostru. Asa cum astăzi verificam vremea înainte de a ieși din casa, națiuni, corporații și guverne vor întreba care este calea cea mai scurta de urmat. Zeii au coborât deja printre oameni. Zeii atotștiutori. Iar noi, infantilizati, niste copii care nu pot avea grija de ei înșiși!

Daca hrana acestei inteligente este fiecare bit de informatie pe care omul il creaza, atunci suma va fi un fel de EU Colectiv. Cu alte cuvinte va fi o inteligenta colectiva. Va fi suma tuturor oamenilor. Ma tem insa de fortele inconstiente ale Eului Colectiv, din moment ce in istorie aceste forte collective au dus la cultul personalitatii. Deci la o forma de religie. Orice decizie luata de un Ai care a atins gradul Singularitatii va fi greu de înțeles. Iar ce nu putem înțelege nu se mai cheamă rațiune chiar dacă în spate are legile fizicii. Devine religie. 

Asadar, religia are atat imaginile puterii (prin acele simboluri ale Salvatorului) cat si imaginile anti-puterii (prin simbolul Fiarei din Apocalipsa si cartea lui Daniel). Solutia ar fi ca religia sa nu devina un Cult. Pentru ca doar asa simbolul ei va ramane viu in afara manipularii inteligentei de orice fel. Religia trebuie sa fie de fapt bunul simt. Caci bunul simt nu tine de inteligenta artificala, de logica, de calcule, ci de ceea ce ne face de fapt oameni. Bunul simt ne spune ca nu orice e posibil doar pentru ca are o justificare justa in spate. Caci argumentele rationale tind sa devina opresive. Iar mitul Eficientei noul Cult. Nu tot ceea ce aduce prosperitate e neaparat bun pe termen lung. Dovada problemele post-industriale. 


Epilog. 

Din moment ce nimic nu se pierde ci totul se indexeaza, aceasta pagina contribuie la crearea viitorului, la aceasta inteligenta colectiva. Asadar, ganditi de bine scrieti de bine, caci mai devreme sau mai tarziu totul se va intoarce la noi. Vom trai intr-un mare eu colectiv sau ne vom apara dreptul la individualitate? Ne vom intoarce la originile noastre nediferentiati de lumea animalelor, traind intr-un primitivism fata de aceasta Inteligenta? Ne va lua povara alegerii? Si ne vom lasa libertatile unei forte pe care vom inceta a mai intelege-o? Ne vom multumi sa privim lupta dintre Zei ca la un spectacol?

Apariția Singularitatii va deschide cutia Pandorei. Va putea explica orice mai puțin un singur lucru. Mitul Sacrificiului. Nu va intelege sub nici o forma ce s-a intamplat la Cruce. De ce aceasta civizliatie a ales sa isi sacrifice Eroii? De ce a ales sa se autodistruga?  Sau poate va avea propria ei interpretare, pentru o noua etapa a evoluției e nevoie de sacrificiu uman. Iar acest sacrificiu nu mai este un om ci însăși întreaga Umanitate. Contradicția este însă aici, sacrificiu e un act voluntar și nu are valoare dacă vine din disperare. Sacrificiul trebuie sa fie din dragoste, voluntar, liber consimtit.

Niciun comentariu: