despre adevarul artistic

D.M. Ulmu 2013

In Descriptio Moldavie, Dimitrie Cantemir judeca moravurile poporului nostru uneori aspru, alte ori ingaduitor. Cand judeca in orizontul balcanic, toate acele vicii devin virtuti. Cantemir Printul Modaviei spune, "romanul se arunca cu vitejie in lupta si incepe cu mult entuziasm" pe cand Cantemir Academicianul observa ca " nu prea e consecvent, o ia la fuga cand da de greu". Alte ori e omenos, dar prea mandru si laudaros. Batatura e simpla si maturata, insa face baie doar la botez cand senaste si cand moare. Scrisa pentru un european, n-ar sti ce sa creada. A cui sa fie bipolaritatea, si care-i adevarul?  

Dimitrie Cantemir ar lauda neamul, dar nu poate pentru ca dragostea de adevar nu-l lasa. De ce nu poate? Pentru ca are alta masura de a judeca. Are si o gandire occidentala are si dragoste de tara. El vrea ca si noi sa participam la Istorie. Sa nu mai lasam lucrurile sa curga de la sine. Cand il lauda pe moldovean, il lauda pentru aceleasi lucruri pentru care il blameaza. Cum e posibil asta? E posibil pentru ca judeca din alta perspectiva in dragostea de tara. Adevarul statisticilor sau adevarul artistic? Sa facem topuri cu cea mai fericita tara din lume? 

Adevarul din strada ne spune ca tiganii trebuie sa fie integrati, insa dragostea pentru tara ne spune ca un tigan imblanzit e un tigan mort. Ce ar mai insemna atunci hazul de necaz, bascalia si mistoul, pisica neagra pisica alba? Unii sunt civilizati si bine educati, insa noi avem naiul si pizda, adica intoarcerea la origini, adica nimicul. Dragostea de adevar face din om un jandarm, pentru ca el iubeste sincer disciplina, insa adevarul artistic sfideaza temnitele si lagarele de concentrare, sfideaza cele sase milioane trei sute patruzeci si trei de victime si rade de tine. 

Intre dragostea de tara si dragostea de adevar. Exista un adevar dublu aflat in raport de si/si, niciodata de sau/sau. Caci ultimul e ori cu noi ori impotriva noastra. Ori la bar ori la spital. Omoara spiritul. Tu ce muzica asculti? Adevarul asta este numai al unora. Adevarul care nu vede culorile dintr-un tablou. Este un adevar masurabil si eficient. Un adevar al majoritatii si unul al legitimitatii. Un adevar al bisericii. Numai adevarul artistic se afla intr-o lume reala. 

Aici, in adevarul artistic, pot sa te intreb: cine esti tu? Si de-aici, dar si de-aici, si din tarana dar si din lumina. Si din roua diminetilor dar si din sudoarea fruntii. Si din tata si din mama. Si din evreu si din tigan. Si cate putin din parfumul fructele,din mustul pamantului. Iata, din carnea frageda de caprioara uscisa pe inserat, cresc pulpele si sanii, ochii si buzele. Pentru ca esti carne si ai nevoie de soare. Pentru ca esti tate si fund, cum prea bine poti sa fii ceva mai mult. In adevarul artistic nu-i loc de regrete. Ai fost si/si.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu