Ce este realitatea si ce este real?


Premise
Lumea ideala si realitatea se compun dihotomic.
Nu exista o realitate obiectiva si una subiectiva.
Orice iluzie, fantezie, capata realitate prin insasi existenta ei. 
Un lucru capătă realitate prin obiectiul perceptiei lui.
 (ex: piatra este solida, apa este gheata, lava este o piatra lichida-percepția se schimba). 

*

Ce e realitatea daca nu o comparatie cu o lume Ideala? Si aceasta Lume se compune dihotomic: interior-exterior, bine-rau, frumos-dizgratios, dreapt-stramb, sanatoas-bolnav, real-iluzoriu, etc. Cu cat Lumea interioara e mai ideala, cu atat realitatea e mai lucida. Dar atat de lucida e realitatea, ca negativul ei e fantezie, puterea de imaginatie, iluzie. Caci nu exista o realitate obiectiva si una subiectiva. Cand lumea ideala/posibila (visul, imaginatia, fantezia) se suprapune cu realitatea (negociata, ne punem de acord ca o piatra e solida ci nu lichida), atunci se deschide prezentul si totul devine Real. 


Se intampla sa judecam oamenii si faptele. Sa ne judecam pe noi insine aspru. Nu ne intelegem dusmanul, umbrele, intram in razboi civil cu noi insine si cu realitatea. Pentru ca realitatea nu corespunde cu lumea ideala. Si asta inseamna sa duci o viata scindata, lipsita de Real. Cum sa accepti durerea? Cum e cu putinta raul? Si de ce sa-l integrez pe dusmanul meu? Iata niste intrebari pe care omul idealist si plin de realitate nu le poate evita. Va trai mereu in aceasta incordare dihotomica. Sa suprapui lumea ideala peste realitate, inseamna sa traiesti prezentul, care nu este nici bun, nici rau, este unic. Realul nu are termen de comparatie, renunta la liniuta ce desparte dihotomic cuvintele si lumea de ea insasi. 


Experienta realului este o experienta unica. Nimeni si nimic nu poate trai ceea ce traiesti tu. Iti poate citi visele, iti poate desfasura ca pe un bon gandurile, sau poate sa iti foloseasca fricile. Dar visul va fi visat, gandul va fi gandit si trairile vor fi trăite. Caci realitatea nu poate decat sa numeasca lucrurile, sa le simbolizeze si sa le clasifice. Nu le poate trai insa. Nimeni nu o sa traiasca ceea ce e Real in tine. Nimeni nu o sa iti poata inlocui sufletul cu o imagine. Caci realul este cu totul altceva decat aceasta constructie pe care o numim "realitate" si pe care o negociem tot timpul. Iata, specialistii. Iata stiintificii cum negociaza ca la bazar, ce exista si ce nu exista. 



Concluzie
Realitatea este o constructie, real este ceea ce traiesti. 

*


2 comentarii:

cara forestieri spunea...

Ramane dar sa ne imbratisam Realul...

David spunea...

Adevarat. Realul fiind singurul mod de iti trai propria viata.